Základy celkového organického uhlíka

Čo je "TOC"?
Celkový organický uhlík (TOC) udáva celkové množstvo uhlíka z organického materiálu prítomného vo vzorke. Výhody analýzy TOC sú rýchly čas analýzy v rádoch niekoľkých minút, presná a na matrici nezávislá kvantifikácia a veľmi nízka spotreba chemikálií. Pretože ide o súhrnný parameter, metóda nie je vhodná na identifikáciu jednotlivých organických zložiek. TOC sa väčšinou určuje v kvapalinách, kde slúži ako reprezentatívny ukazovateľ kvality vody, ale môže byť meraný aj v pevných látkach.
Vzhľadom na veľký počet známych organických zlúčenín boli v minulosti používané biochemická potreba kyslíka (BOD), chemická potreba kyslíka (COD) a testy spotreby permanganátu ako ukazovatele pre kolektívne meranie všetkých organických látok, bez ohľadu na ich povahu.
Ako sa meria TOC?
Druhy uhlíka a metódy stanovenia

Celkové množstvo všetkého uhlíka prítomného vo vzorke sa označuje ako „celkový uhlík“ (TC). Môže byť ďalej rozdelené do dvoch hlavných skupín, celkový organický uhlík (TOC) a anorganický uhlík (IC). Celkový organický uhlík môže byť ďalej klasifikovaný ako neodparný organický uhlík (NPOC) alebo odparný organický uhlík (POC).
Pokiaľ ide o rozpustnosť organických látok vo vode, možno rozlišovať medzi rozpusteným organickým uhlíkom (DOC), čo sú látky, ktoré prechádzajú filtrom s veľkosťou pórov 0,45 µm, a časticovým organickým uhlíkom.
Sú používané dve hlavné metódy stanovenia TOC:
Metóda rozdielu: TOC sa určuje odčítaním výsledkov pre TC a IC (TOC = TC - IC).
Priama metóda: TOC sa určuje meraním NPOC, teda TC po odstránení IC (TOC = NPOC).

Meranie IC
Pre meranie TOC sa IC vzťahuje na celkovú sumu anorganického uhlíka obsiahnutého (kde CO₂ znamená rozpustený oxid uhličitý, HCO₃‾ hydrogénuhličitanové ióny a CO₃²‾ uhličitanové ióny). Množstvo rozpusteného oxidu uhličitého, hydrogénuhličitanových iónov a uhličitanových iónov vo vode sa udržiava v rovnováhe, ktorá závisí od úrovne pH vody, podľa nižšie uvedeného výrazu.

S klesajúcim pH sa rovnováha posúva na ľavú stranu vyššie uvedeného diagramu. Pri pH 3 alebo nižšom sa takmer všetok IC stáva rozpusteným oxidom uhličitým, ktorý je ľahko odstrániteľný z vody.
Na základe tohto princípu sa IC meria okyslením vzorky na pH < 3 a potom meraním CO₂ extrahovaného zo vzorky strippovaním vzduchom bez CO₂.
Použitie priamej a rozdielovej metódy
Obe metódy, metóda rozdielu (TC - IC) a priama metóda (TOC = NPOC), sa používajú na meranie TOC. Optimálna metóda však musí byť zvolená na základe vlastností vzorky.
Metóda rozdielu vyžaduje dve samostatné analýzy a je preto náchylná na väčšiu chybu merania než priama metóda kvôli šíreniu chýb. Ako vodítko musí byť obsah TOC vo vzorke tiež väčší ako obsah IC, inak sa neistota merania stáva neprijateľnou pre účely analýzy.
U vzoriek, ktoré sú náchylné na penenie alebo majú významný obsah prchavých látok, sa napríklad používa metóda TC - IC, pretože metóda NPOC môže viesť k strate odparného organického uhlíka (POC) zo vzoriek počas strippovacieho kroku alebo všeobecne kvôli penivým zložkám.
Metódy oxidácie TOC
Analyzátory TOC sú vo všeobecnosti analyzátory plynu CO₂ s predchádzajúcim oxidačným stupňom a systémom prípravy vzorky. Bez ohľadu na to, ktorá metóda stanovenia TOC sa používa, TOC (tiež TC) sa meria oxidáciou organického uhlíka a následnou kvantifikáciou vzniknutého CO₂ pomocou infračerveného detektora. Existujú rôzne metódy oxidácie na premenu na CO₂, z ktorých dve sa stali zavedenými; oxidačné spaľovanie a mokrá oxidácia.
Metóda oxidačného spaľovania
Vzorka sa vstrekne do vysokoteplotnej spaľovacej pece (650 až 1 200 °C), aby sa spálil všetok organický uhlík vo vzorke a zmeral sa ako úplne oxidovaný oxid uhličitý. Vzhľadom na jednoduchosť použitia tepla/spaľovania ako princípu oxidácie metóda nevyžaduje žiadne činidlá na predúpravu alebo následnú úpravu. Jednou z hlavných vlastností tejto metódy je jej schopnosť účinne oxidovať organické uhlíkové látky, ktoré sú inak odolné voči rozkladu, ako sú častice alebo makromolekulárne organické látky. V minulosti boli potrebné vysoké teploty (1000 °C a viac), pretože prvé prístroje TOC používali výšku špičky na integráciu. Premena na CO₂ musela byť extrémne rýchla, aby bol signál zaznamenaný čo najostrejšie a bolo dosiahnuté najlepšie možné rozlíšenie.
Veľmi vysoké teploty spaľovania vedú k tvorbe solných tavenín v analyzátore, čo zase spôsobuje zvýšenú údržbu kvôli deaktivácii katalyzátora, korózii spaľovacej trubice a detektorovej bunky. Solné interferencie v detektorovej bunke z produktov solných tavenín môžu ovplyvniť kvalitu a presnosť údajov. Okrem toho sa doba údržby predlžuje kvôli dlhšiemu času chladenia a opätovného ohrevu potrebného kvôli vyššej teplote spaľovania.
Shimadzu vyvinul metódu katalytickej oxidácie pri vysokej teplote (HTCO) pri 680 °C. Zatiaľ čo platinový katalyzátor zaisťuje úplnú premenu všetkých uhlíkových zložiek, teplota spaľovania je pod bodmi tavenia bežných solí. Tým sa minimalizujú problémy spôsobené soľami a súčasne sa dosahuje vynikajúcich výťažkov pre všetky organické zložky. Oxidácia TOC spaľovaním môže byť ľahko rozšírená o stanovenie ďalšieho súhrnného parametra pre dusík, celkový viazaný dusík (TNb).

Metóda mokrej oxidácie
Pri tejto metóde sa k vzorkám pridáva oxidačné činidlo, aby sa chemicky rozložil uhlík v organickej hmote na meranie ako oxid uhličitý. Hoci môže byť aplikované teplo (až 100 °C) alebo ultrafialové žiarenie na podporu oxidačnej reakcie, schopnosť chemickej reakcie oxidatívne rozkladať látky je slabšia ako pri oxidačnom spaľovaní, čo zvyčajne vedie k nižším výťažkom uhlíka zo suspendovaných alebo iných časticových organických látok alebo perzistentných látok. Umožňuje však vstrekovanie porovnateľne väčších množstiev vzoriek na dosiahnutie nižších limitov detekcie.
Vďaka svojej vynikajúcej oxidačnej reakcii sa metóda oxidačného spaľovania bežne používa na meranie úrovní TOC v environmentálnej vode, továrenských odpadových vodách a podobných vzorkách, kde vzorky vody často obsahujú veľké množstvá nerozpustného organického uhlíka.
TOC v pitnej vode
Potvrdenie bezpečnosti verejnej pitnej vody
Verejná pitná voda je dodávaná pomocou úpravy vody založenej na kvalite vody danej rieky, jazera, podzemnej vody alebo iného vodného zdroja. Kvalita verejnej pitnej vody sa však môže meniť v dôsledku zmien v kvalite vody alebo rýchlosti využívania rieky alebo jazera.
Preto je dôležité pravidelne kontrolovať bezpečnosť upravenej vody.
Hovorí sa, že reakcie medzi organickými látkami a dezinfekčnými prostriedkami používanými na úpravu vody vytvárajú látky, ktoré sú škodlivé pre človeka. Preto meranie TOC vo verejnej pitnej vode poskytuje dôležitý ukazovateľ na potvrdenie bezpečnosti verejnej pitnej vody.
Úroveň TOC tiež ovplyvňuje chuť verejnej pitnej vody, takže môže byť použitá ako ukazovateľ kvality chuti verejnej pitnej vody.
Manažment úpravy vody
V zariadeniach na úpravu vody sa používajú rôzne procesy na odstránenie mikroorganizmov a organických látok z vody.
Meranie úrovne TOC v každom kroku procesu môže byť použité na potvrdenie, že každý proces funguje správne. (Hodnoty pH a zákalu sa merajú tiež okrem TOC.) Okrem potvrdenia funkcií úpravy vody môže meranie TOC tiež pomôcť optimalizovať úpravu vody. Úprava množstva chemikálií používaných na základe nameraných hodnôt TOC v každom kroku procesu môže tiež pomôcť znížiť náklady na úpravu vody.
